top of page

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Αγία Κυριακή στα Καμπιά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

H εκκλησία της Αγίας Κυριακής στα Καμπιά της Εύβοιας είναι κτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Μόλις 30 λεπτά οδήγηση από την Χαλκίδα και με κατεύθυνση προς Β. Εύβοια, στο ύψος της Νέας Αρτάκης στρίβουμε δεξιά προς Στενή και ακολουθούμε τη σήμανση μέχρι να φτάσουμε στην κάτω Στενή. Στη δεξιά πλευρά του δρόμου θα δούμε πινακίδα προς Αγία Κυριακή και σε κάτι λιγότερο από 5 λεπτά θα είμαστε εκεί.

 

Ακουμπισμένη πάνω σε βράχο που αποτελεί την αριστερή πλευρά του ναού αλλά και μέρος του ιερού, η εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι ουσιαστικά κτισμένη πάνω στη σπηλιά, στα βάτα της οποίας βρήκαν οι κάτοικοι της περιοχής την εικόνα της Αγίας Κυριακής. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που υπάρχουν στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να τα δει μέχρι και στο σπηλαιώδες εσωτερικό της εκκλησίας.

Το 1521 επί τουρκοκρατίας η περιοχή φέρεται να έχει τρία σπίτια και ένα νερόμυλο τα οποία όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Η περιοχή έχει διαμορφωθεί με πλακόστρωτο οπού συχνά πλανόδιοι πωλούν τοπικά προϊόντα (μέλι, ρίγανη, θυμάρι κ.α.), γέφυρα που περνά πάνω από τη ρεματιά και βρύσες που τρέχουν κρυστάλλινο νερό.

 

Σχεδόν όλο το χρόνο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα τρεχούμενα νερά που δημιουργούν μικρούς καταρράκτες και ανεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια και λίγα μέτρα πιο πάνω μία μικρή λιμνούλα με πράσινα νερά που τροφοδοτείται από ένα ακόμα μικρό καταρράκτη.


Για όσους θέλουν να συνδυάσουν την εκδρομή τους με φυσική δραστηριότητα, σε κοντινή απόσταση (500 περίπου μέτρα) και ακολουθώντας βατό χωματόδρομο βρίσκεται ο ναός της Αγίας Άννας, το 1 χλμ. ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου και αποτελεί το πιο παλιό κτίσμα της περιοχής, ενώ σε απόσταση περίπου 1.5 χλμ. βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος.
 

Δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής και στη ρεματιά υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα με τα ψητά να έχουν τον πρώτο λόγο.

Αρχές του εικοστού αιώνα, η εύφορη κοιλάδα των Ψαχνών πλήττεται από τις αδηφάγες  ακρίδες. Οι ψαχνιώτες, καθώς και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση. Τα χρόνια εκείνα η καταπολέμηση τους ήταν δύσκολη έως  ακατόρθωτη. Μόνη ελπίδα ο θεός. Οι προσευχές  όμως των κατοίκων δε έβρισκαν ανταπόκριση. Αν οι ακρίδες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο, ο Χειμώνας θα τους έβρισκε σε αθλία οικονομική κατάσταση, που σήμαινε πείνα, αρρώστιες, εξαθλίωση και θάνατος.

    Μέσα σε αυτή  την απόγνωση, οι πιστοί σκέφτηκαν τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννη  που βρισκόταν σε μοναστήρι στην  περιοχή Κατούνια πιο πάνω από το χωριό Αγιασοφιά.

   Η μετάβαση εκεί,  εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολη. Γινόταν με τα πόδια και στην καλύτερη περίπτωση με την βοήθεια αλόγων ή μουλαριών. Μέσα από κακοτράχαλα και αδιάβατα μονοπάτια, δάση, βουνά και φαράγγια, οι προσκυνητές αντίκριζαν από τη θέση «Ράχη» το υπέροχο γαλάζιο του Αιγαίου. Πιο κάτω, μια μικρή στάση στο φιλόξενο χωριό Αγιασοφιά και σε λίγο με περισσή ευλάβεια θα προσκυνούσαν τη θαυματουργή εικόνα του Αi Γιάννη. 

  Ο γυρισμός αν και πιο δύσκολος γινόταν για τους προσκυνητές πιο εύκολος, γιατί είχαν συντροφιά τον Αι Γιάννη καθώς και τον ιερέα του χωριού Αγιασοφιά, τον Παπαποστόλη . Αγκαλιά την εικόνα και τα πόδια τους λες και είχαν φτερά.

  Την χρονιά εκείνη οι κάτοικοι των Ψαχνών και των γύρω περιοχών  περίμεναν στη θέση «κόμμα» ανυπόμονα να φανεί η εικόνα με τους προσκυνητές. Ο ιερέας Παπακούρνης, οι ψάλτες,  ο πρόεδρος των Ψαχνών, οι χωροφύλακες, οι δάσκαλοι,  τα παιδιά με τα λάβαρα και  ο απλός κόσμος, όταν αντίκρισαν από μακριά τους προσκυνητές άρχισαν να ψάλλουν τον ακάθιστο ύμνο. Δάκρυα κυλούσαν από τα μάτια των δύστυχων ψαχνιωτών. «Βοήθησε μας ΑιΓιάννη, σώσε μας» φώναζαν.

 

     Στη συνέχεια έγινε λιτανεία σε όλο το χωριό. Στο τέλος ο Παπακούρνης με βροντερή φωνή φώναξε « βόγκα το, Αι Γιάννη μ΄ βόγκα το.  Διώξτες  στα άγρια κλαδιά και στα άγρια βουνά», πετάγεται ο Παπαποστόλης και λεει « όχι στα άγρια βουνά γιατί κατοικώ εγώ σ΄αυτά, αλλά στις άγριες θάλασσες», «ναι» απαντά ο Παπακούρνης «Διώξτες  στα άγρια κλαδιά και στις άγριες θάλασσες» και ω του θαύματος, κύματα, κύματα οι ακρίδες πέταγαν μακριά και έπεφταν με φόρα μέσα στη θάλασσα του Ευβοικού.

       Τα χρόνια πέρασαν η πίστη δεν άλλαξε. Παρατηρείς τα νέα παιδιά που συνοδεύουν την εικόνα του Αι Γιάννη μας, με ενθουσιασμό και πίστη και λες « τίποτα δεν έχει χαθεί, η Ελλάδα και ο Χριστιανισμός ακόμα αντέχουν». 

 

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΗΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ

Ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια της κεντρικής Εύβοιας.

Η θεμελίωση  του ναού έγινε στις 30 Μαίου του 1965 και το έτος 1968 αποπερατώθηκε.

Εμπνευστής και ιδρύτρια είναι η γερόντισσα ταξιαρχία, η οποία κράτησε τα ηνία της μονής για περισσότερο απο 40 χρόνια. 

Στις μέρες της η μονή γνώρισε μεγάλες δόξες. Πλήθος  κόσμου πήγαινε και πηγαίνει στο μοναστήρι  για να προσκυνήσει με ευλάβεια τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπήκοου   που βρήκε η γερόντισσα στο χώρο της μονής με θαυματουργό τρόπο στις 28 Μαίου του έτους 1965.

Στις 1 Οκτωβριου  κάθε έτους,  γιορτάζει  η Παναγία η Γοργοεπήκοος.

Σύμφωνα με  το τυπικό του Αγίου Όρους. η γιορτή καθιερώθηκε   από ένα θαύμα που έγινε το έτος 1664 μ.χ.  μέσω της  ιεράς εικόνας της Παναγίας που βρίσκεται στην ιερά μονή Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος .
 Ονομάζεται "Γοργοεπήκοος", γιατί όποιος  ζητάει βοήθεια με πίστη και κατάνυξη από την Παναγία μας,  εισακούεται και  βοηθείται άμεσα και γρήγορα.

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  ΨΑΧΝΩΝ 

Νότια της όμορφης πόλης των Ψαχνών στη θέση "Λιβάδι¨  δεσπόζει περήφανη και μοναχική η εκκλησούλα της  προστάτιδας των ματιών μας, Αγίας Παρασκευής. Είναι χτισμένη (το 1972) σε ρυθμό τρίκλητης βασιλικής, πάνω σε λείψανα αρχαίων οικισμών  από τα μυκηναίκα και ελληνιστικά χρόνια.  Εικάζεται, ότι η περιοχή ήταν αρχαίο νεκροταφείο διότι, έχουν βρεθεί στη γύρω περιοχή  πολλοί θαλαμοειδείς τάφοι  κυρίως από τα ελληνιστικά χρόνια.

Δυτικά της εκκλησίας, λίγα μέτρα πιο κάτω, εικάζεται ότι υπήρχε το λιμάνι της αρχαίας Μεσσαπίας, διότι η θάλασσα ήταν πολύ  πιο μέσα, στο ύψος του υδροβιότοπου

bottom of page