top of page

              Η Περιπλάνηση του Μεσσαπού

Παραμύθι , παραμύθι το κουκί και το ρεβίθι, εμαλώνανε στη βρύση ποιος το παραμύθι ν΄αρχινίσει…

Στη μακρινή Κρήτη των Μινωικών χρόνων, ο Μεσσαπός ένας λεβέντης σφακιανός, αγάπησε μια όμορφη σφακιακοπούλα και θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Όμως ο πατέρας της κοπέλας αρνήθηκε και την πάντρεψε με κάποιο πλούσιο μινωίτη έμπορο.

Ο Μεσσαπός λυπήθηκε πολύ. Η απόφασή του να φύγει από την όμορφη Κρήτη ήταν αμετάκλητη. Συνοδευόμενος από άλλους Μινωϊτες περιπλανήθηκε για μήνες σε διάφορα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, χωρίς να βρει ένα μέρος που να έχει τις ομορφιές και τη λεβεντιά της πατρίδας του.

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες έφτασε με το καράβι του στην Εύβοια. Η εξερεύνηση άρχισε και ταυτόχρονα αρχίζει και η ιστορία των Ψαχνών και γενικότερα η ιστορία των Μεσσαπίων.  ήσυχη θάλασσα του Ευβοϊκού χάριζε ζωή και ομορφιά στα δαντελωτά παράλια του νησιού. Η βλάστηση πλούσια και ποικίλα. ι ελιές, οι συκιές, τα πεύκα και οι καστανιές δέσποζαν σε όλο το τοπίο. Ένα πλούσιο οικοσύστημα με άφθονα και κρυσταλλένια νερά. Ελάφια αγριογούρουνα, αγριοκάτσικα, πουλιά και ερπετά ζούσαν ήσυχα και αρμονικά. Η μαγεία του τοπίου γοήτευσε το Μεσσαπό και αποφάσισε με του συντρόφους του να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σε μια νέα πατρίδα.

Εδώ απόκτησε και δυο παιδιά: τον Μεσσάπιο και το Λήλα. Προς τιμή τους έδωσε τα ονόματά τους σε δυο μεγάλα ποτάμια της περιοχής, τον «Λήλα» και τον «Μεσσάπιο».

Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο ιδρύθηκε αποικία, στην οποία μεταλαμπαδεύτηκαν τα ήθη, τα έθιμα και η διάλεκτος της μινωικής Κρήτης

Ο ευβοϊκός πολιτισμός και το περίφημο ευβοϊκό αλφάβητο ήταν μια εξέλιξη της μινωικής γλώσσας.

Κατά την περίοδο του Β’ αποικισμού ομάδα μεσσαπίων έφυγαν και ίδρυσαν αποικίες στην κάτω Ιταλία. Από αυτούς πήραν οι Ιταλοί το ευβοϊκό αλφάβητο και προέκυψε το λατινικό.

 

(Από το βιβλίο ‘Ευβοϊκή Μεσσαπία’ του Λ. Παπακωνσταντίνου

 

http://psahnaevia.blogspot.gr/2011/08/blog-post_11.html

 

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του ονόματος Ψαχνά-Μεσσαπίων Εύβοιας βρίσκεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αριθμός 80, της 28ης Δεκεμβρίου 1836. Σύμφωνα με την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί το 1835 το χωριό των Ψαχνών υπάρχει με πληθυσμό 324 κατοίκους. Στις 24 Ιανουαρίου 1837, η έδρα του δήμου Μεσσαπίων μεταφέρεται για πρώτη φορά από την ιστορική Καστέλλα στα Ψαχνά, για να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πόλης στην ευρύτερη περιοχή.

Παρουσιάζονται διάφορες εκδοχές για το πώς η πόλη πήρε το όνομά της. Από τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής έχουμε συγκρατήσει δυο: Ο δάσκαλος Κος Τσάμης έλεγε ότι το όνομα Ψαχνά προήλθε από την εύφορη κοιλάδα που περιβάλλει την πόλη. Πλούσιο, μαλακό ψαχνό χώμα.

Ο Κος Γάτσης έλεγε ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι αμύνονταν σθεναρά στην κυριαρχία των Τούρκων να διατηρήσουν την πίστη τους, τη γλώσσα των προγόνων τους την οικονομική τους ελευθερία. Κάποια στιγμή όταν ‘οι χαράτσιδες’ εισπράκτορες του τουρκικού κράτους πήγαν να εισπράξουν τους φόρους οι Ψαχνιώτες τους περίμεναν οπλισμένοι. Ένας Ψαχνιώτης φώναξε ‘χτυπάτε στο ψαχνό ωρέ’ και εννοούσε το μέρος του ποδιού πάνω από το γόνατο, στο μπούτι. Στη συνέχεια αιχμαλώτισαν τους απεσταλμένους του πασά και ζήτησαν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α΄, ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ 

(ΦΕΚ 32/ΣΕΛ. 237)

 

 

 

                                             

 

 

 

(.... η σφραγής του δήμου Μεσσαπίων φέρει ως έμβλημα εν τω μέσω μεν "Νεάνιδα κρατούσαν εν μεν τη δεξία δρέπανον, εν δε τη αριστερά στάχυν  παρακείμενον εις τους πόδας αυτής δραγμάτων" γύρωθεν δε τα λέξεις "δήμος Μεσσαπίων".....)

  Η ΝΕΑΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

.Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ .                      

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ  ΓΙΩΡΓΟ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,  ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ  ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ.

               ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

bottom of page